Education for the higher educated

Executive Master Personal Financial Planning (MPFP)

Antwerp Management School

 • Description
 • Overview
 • Testimonials

In dit programma leert u de juridische, fiscale, sociale en economische aspecten te beheersen die relevant zijn bij een optimale vermogensstructurering. U ontwikkelt een eigen rekentool om een volledige financiële planning te berekenen en om portefeuilles te analyseren en u leert hoe u fiscale data en actuele waarden van sociale uitkeringen en bijdragen kunt bekomen en hoe deze te interpreteren. Op het einde van de opleiding bent u in staat om het hele parcours van inkomens- en vermogensstructurering voor uw klant uit te voeren.

Overzicht

Personal financial planning wint dagelijks aan belang. Vermogende particulieren zijn meer dan ooit op zoek naar onderlegde experten die hun kunnen begeleiden bij het optimaal structureren van hun vermogen en dit zowel op korte als op lange termijn.

Wetsontwerp

Wet inzake statuut financiële planner.

Waarom dit programma van Antwerp Management School kiezen?

Deze masteropleiding is op maat ontwikkeld voor adviseurs die hun vakgebied willen overstijgen en hun cliënten binnen het domein van de persoonlijke financiële planning willen bijstaan. Het is een diepgaande opleiding die een stevige theoretische basis aan praktijkgerichte toepassingen linkt. U leert de juridische, fiscale en financiële componenten te beheersen die relevant zijn bij een optimale vermogensstructurering en waar u financiële data kunt opvragen en hoe u deze kunt interpreteren. Daarnaast leert u te analyseren welke impact een beleggingsstrategie op financiële onafhankelijkheid heeft en hoe u adviseert over optimalisaties. Aan het einde van het programma bent u in staat om het hele parcours van inkomens- en vermogensstructurering voor uw cliënt uit te voeren.

Deze opleiding is erkend door de Nationale Kamer van Notarissen, IAB, IBR (permanente vorming).

Doelstellingen

Wat mag u verwachten?

Inhoudsniveau: Deepening Expertise

Na het volgen van dit programma:

 • Beschikt u over de nodige vakoverschrijdende kennis op juridisch, fiscaal, sociaal en economisch gebied
 • Kunt u een cashflow planning uitwerken vanuit een vermogensinventaris en een opbrengsten- en uitgavenanalyse
 • Bent u in staat om private en professionele vermogensdoelstellingen te beoordelen en te optimaliseren
 • Heeft u inzicht in de elementen die de beleggingsstrategie van cliënten kunnen beïnvloeden
 • Kunt u deskundig advies geven rond vermogensopbouw en de waarschijnlijkheid van het behalen van doelstellingen
 • Heeft u de nodige kennis om vermogend cliënteel aan te trekken en langetermijnrelaties met hen op te bouwen

Curriculum

Wat houdt dit programma in?

In de opleiding wordt een brede theoretische basis ontwikkeld waarmee u als (toekomstige) Financial Planner uw cliënt advies kunt geven over financiële onafhankelijkheid en zijn adviseurs kunt aansturen bij het uitwerken van een geoptimaliseerde oplossing.

Het programma is opgebouwd rond vier basismodules: juridisch, fiscaal, sociaal en economisch. U leert hoe deze deelgebieden elkaar beïnvloeden en hoe optimalisaties doorheen elke van deze segmenten uitwerking hebben. U ontwikkelt een eigen rekentool om portefeuilles te analyseren en financiële planning te berekenen en te interpreteren.

MFPF_program outline

In het navormingstraject wordt er tijdens 6 opleidingsavonden dieper ingegaan op een thema binnen de financiële planning en de wijzigingen op economisch of wetmatig vlak. Dit jaarlijks traject staat ook open voor alumni van de de opleiding.

Deelnemers

Voor wie?

Carriere niveau: General management, Senior management, Middle management, Professional & first line management.

Deze opleiding richt zich tot universitaire professionals met ten minste 3 tot 5 jaar relevante praktijkervaring. Mogelijke profielen zijn: Financiële adviseurs uit bank- en verzekeringswezen, Private bankiers, Accountants en belastingsconsulenten, Boekhouders en fiscalisten, Bedrijfsleiders, zaakvoerders en bestuurders, Advocaten, Notarissen en Juristen.

Praktische informatie

Duur: 2 jaar, deeltijds.
Telkens op dinsdag van 13u00 tot 20u30.

Prijs

€ 14400 (vrij van btw).
Inclusief: documentatie, syllabi, handboeken, catering, kosten het jaarlijks residentieel seminarie. De facturatie kan gesplitst worden over 2 jaar.

Voor onze programma's gelden Algemene Voorwaarden.

Locatie

Antwerp Management School
Sint-Jacobsmarkt 9-13
BE-2000 Antwerpen

Financiële voordelen

 • Early Bird tarief: Inschrijvingsprocedure afgerond en voorschot van € 1000 betaald vóór 31 mei 2014: een Early Bird tarief van € 13400 (vrij van btw)
 • KMO portefeuille: Vlaamse KMO's genieten subsidies van de Vlaamse Overheid

Toelatingsvoorwaarden

U beschikt over een masterdiploma, heeft ten minste 3 tot 5 jaar relevante werkervaring. Voorkennis op het vlak van beleggingen en financiële markten, fiscaliteit, burgerlijk recht en handelsrecht is een vereiste.

Diploma/Getuigschrift

Master in de Personal Fiancial Planning is een door de overheid erkende master-na-master opleiding. Na het succesvol afleggen van de examens en de masterproef behaalt u het diploma 'Master in de Personal Financial Planning'.

Level University
Form Part-time
Incompany No
Open enrolment Yes
Lead time 24 months
Location Antwerpen
Type Executive Master, Specialised master for professionals
Costs €14400
Titles No title
Required language skills Dutch, English
Start month September
Country Belgium
Completion Diploma
Claudia Schallenberghs over de Executive Master in de Personal Financial Planning (MPFP)

"In mijn huidige job bewijst de in het programma opgedane kennis nog dagelijks zijn nut. Dit vind ik meteen ook de sterkste troef van de opleiding: een brede theoretische basis met een directe link naar de praktijk en het bedrijfsleven. Tijdens de lessen kom je bovendien in contact met collega's die werkzaam zijn op andere terreinen, wat zorgt voor een boeiende uitwisseling van ervaringen. Dankzij het navormingstraject blijf je op de hoogte van de recente ontwikkelingen op het vlak van vermogensplanning."

Claudia Schallenberghs (Financial Planner), Deutsche Bank