Education for the higher educated

Ambitieuze studenten vertrekken naar het buitenland

Een groeiende groep studenten vertrekt voor een complete of gedeeltelijke studie naar het buitenland. Nu al een prijzige keuze, maar hoe gaat dat straks als het sociale leenstelsel er komt?

Een groeiende groep jongeren vertrekt voor een complete of gedeeltelijke studie naar het buitenland. Nu al een prijzige keuze, maar hoe gaat dat straks als het sociale leenstelsel er komt?

'Als je je een beetje aanpast aan de Engelsen, is het in Cambridge erg gezellig,' alsdus masterstudent Nicholas Mulder. Zowel master- als bachelor studenten vertrekken naar het buitenland om een studie te volgen. Nicholas zou zijn buitenlandse studieplek voor geen geld willen verruilen met Nederlandse.


ambitieuze studenten vertrekken naar het buitenlandGoed voor de ervaring

 

‘Het is goed voor je cv, omdat werkgevers ervaring in het buitenland waarderen. Je persoonlijke groei vaart er wel bij, je ontwikkelt meer competenties. En het is een mooi avontuur’, zo licht Anne Lutgerink, communicatieadviseur bij Nuffic, toe. Nuffic is de Nederlandse organisatie voor internationale samenwerking van het hoger onderwijs. Zij stimuleert via de WilWeg-campagne studeren in het buitenland.

Volgens de recentste schatting van Nuffic studeren ruim 46.000 Nederlanders buiten de grens. Populaire landen zijn Engeland, België, Duitsland en de Verenigde Staten.


Kosten


De Stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten, NWS, constateert dat de Nederlandse overheid weinig aandacht schenkt aan de Nederlandse student met buitenlandambities. Uit een onderzoek in 2011 blijkt dat deze groep studenten weinig hulp krijgt van de zogeheten International Offices op universiteiten en hogescholen. Die richten hun inspanningen vooral op het binnenhalen van buitenlandse studenten en veel minder op het begeleiden van Nederlandse studenten naar het buitenland. NWS vindt dat overigens begrijpelijk, omdat buitenlandse studenten geld opleveren voor het hoger onderwijs.

De cijfers van Nuffic bevestigen dit beeld. Nog geen 3% van de Nederlandse studenten zoekt zijn heil in het buitenland. Buitenlandse studenten daarentegen maken 7,2% van de Nederlandse studiebevolking uit.

Vaak lopen Nederlandse studenten tegen barrières aan bij de verhuisplannen. Maar ook de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs is hoog, studenten hebben het gevoel dat ze waar voor hun geld krijgen hier.

Wanneer er aan de Nederlanders die in het buitenland studeren wordt gevraagd waarom zij naar het buitenland zijn gegaan, wordt vaak gezegd dat ze in het buitenland beter onderwijs verwachtte. De opleiding zou daar uitdagender zijn.


Bezuinigingen


Voor degenen die willen promoveren in het buitenland, kan dit niet vanwege geldgebrek. Zo ook Nicholas Mulder: 'Ik heb wel een promotieplaats in Cambridge aangeboden gekregen, maar nog geen funding.' Ook op de Engelse universiteiten zijn de bezuinigingen voelbaar.

Bron: Het Financieele Dagblad